Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Rutsker

Rutsker

Ruts Kirke

Hasle-Rutsker Pastorat, Bornholms Provsti, Københavns Stift, Bornholms Nørre Herred, Bornholms Amt

Ruts Kirke der er bygget omkring år 1200, er sammen med Østerlars Kirke, de to højst beliggende i Danmark, nemlig 130 meter over havet. Den var tidligere viet til Sankt Michael, men benævnes fra år 1491 som Røs (kirke), der betyder stendynge. På bornholmsk betyder endelsen –ker kirke of kendes bl.a. fra Olsker.

Klokketårnet (omkring år 1500), der står sydvest for kirken benyttes ikke mere, idet klokkerne blev flyttet til tårnet, der er bygget sammen med kirken i 1886. Det gamle tårn, der er fredet, er bygget af rå og kløvet kamp, med etage af bindingsværk. Det har muligvis været brugt til opbevaring. Af den oprindelige kirke er der kun koret, apsiden samt dele af sydmuren tilbage. En stor tværarm på nordsiden er tilføjet 1877, skibet er i 1886 blevet forlænget omkring 3 m mod vest, samtidig med at kirkens romanske vesttårn erstattedes med et nyt, indrettet som forhal, hvilket har medført, at et romansk våbenhus mod syd er blevet fjernet som overflødigt. Det romanske murværk er opført af forskelligartet materiale, fortrinsvis marksten. Tårnet er beklædt med skifer, koret med tegl og apsis med bly.

Der var her Poul Ancher var sognepræst. Den berømte frihedskæmper i krigen mod svenskerne, var præst i Hasle og Rutsker sogne fra 1654 til 1697 og provst fra 1685. Sammen med Niels Gumløse, Peder Olsen, Villum Clausen og Jens Pedersen Kofoed organiserede han sig i kampen.

 

 
Tilbage til Bornholm

 

Om kirker

 

Folkekirkerne