Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Gudhjem Kirke

Gudhjem Kirke 

bornholm gudhjem 101

Østerlarsker-Gudhjem Pastorat – Bornholms Provsti – Københavns Stift – Øster Herred – Bornholms Amt

Kirken blev indviet 3. september 1893 og tegnet af professor Mathias Bidstrup.
Bygningen er opført i granitkvadre, og skib, tårn og apsis er belagt med skifertag. Kirken blev opført ganske tæt på Skt. Anna Kapel, som var fra 1200-tallet, og som nu ligger som en ruin synlig fra kirkegården. Grundet klippegrund var der mangel på gravsteder, og ved at bygge en ny kirke kunne man frigøre den gamle kirkes tomt til gravpladser. Ved en afgørelse i ministeriet, blev det besluttet at bygge en ny kirke og lade den gamle nedrive til 1 meters højde. Denne ruin blev fredet i 1911. Et sagn fortæller at en greve, ville opføre kirken på Nørresand som tak for redning. Men hvad der blev bygget om dagen forsvandt om natten. Den nuværende kirke er tegnet af Mathias Bidstrup og er opført i granitkvadre, og skib, tårn og apsis har alle skifertag.
Altertavlen er fra en tidligere kirke i byen. Den er en trefløjet, sengotisk skabstavle og stammer fra ca. 1475, sandsynligvis skabt i Lübeck. Tavlens motiv er sjældent og viser Maria, Jesu mors jordefærd. Tavlen rummer hele otte eller ni kvindefigurer.
Prædikestolen stammer ligeledes fra en tidligere kirke og er oprindeligt fremstillet i 1575. Den er i et vist omfang omarbejdet i 1789. Stolen består af fire fag, som hver rummer en figur af de fire evangelister.

Kirkens hjemmeside

 
Tilbage til Bornholm

 

Om kirker

 

Folkekirkerne