Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Vålse Kirke

Vålse Kirke

Nordvestfalster Pastorat – Falster Provsti – Lolland-Falsters Stift – Falsters Nørre Herred – Maribo Amt

Vålse Kirke, bygget i første halvdel af 12-tallet, er viet til Sankt Olav, en vikingekonge, som blev martyr. Han kan ses på den 3-fløjede altertavle fra 1450, trædende på en slange. Døbefonten er af granit og helt enkelt udført. Det gamle dåbsfad er fra 1649 og viser syndefaldet. Prædikestolen er udført af Jørgen Ringnis i 1631. Den syvarmede lysestage blev i 1912 skænket af Vålse sogns beboere "til erindring om Vålse sogns bevarelse som selvstændigt kirkesogn". På tårnet kan man se pastoratets eneste tårnur. Den stammer fra Nykøbing slot, som blev nedrevet i 1767.

Kirkens hjemmeside

Kirken (viet Skt. Olav) består af romansk kor og skib, sengotisk tårn i vest og våbenhus i syd, alt i munkesten og kalket lyserødt. Skråkantsokkel ses på kor og skib. Koret har bloktandgesims. Af de rundbuede, falsede døre, der sidder i fremspring, er den nordlige tilmuret. Koret har tre og skibet fire oprindelige tilmurede vinduer. I gotisk tid blev korbuen udvidet og gjort svagt spidsbuet. Koret fik fladbuede vinduer og en præstedør i syd (alt tilmuret) samt et krydshvælv, skibet fik to seksdelte hvælv og et smalt krydshvælv i vest. I sengotisk tid blev skibets nordvestlige hjørne nedrevet og genopført som en svær støttepille samtidig med opførelsen af tårnet, der har meget svære mure og pyramidetag (i vindfløjen Frederik d. 7s navnetræk og 1850). På renæssancetiden fik det et trappehus i syd. I 1651 blev korets, tårnets og våbenhusets hjørner opsat lave svære støttepiller og i begyndelsen af 1800-tallet fik kirken de nuværende trævinduer. Kirken har tegltag.

J. P. Trap/Danmarks Kirker

 

Tilbage til Lolland-Falster Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne