Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Stadager Kirke

Stadager Kirke

Nordvestfalster Pastorat – Falster Provsti – Lolland-Falsters Stift – Falsters Nørre Herred – Maribo Amt

Stadager Kirke blev ved salget af krongodset i 1766 overtaget af Hans Tersling og Peter Thestrup, da de dannede godset Vennerslund, og har indtil sidste århundrede været ejet af godset. I kirken er der en lille rest af et kalkmaleri "Mikael som sjælevejer" fra 1250. På østsiden af våbenhuset på dens udvendige side er der en figursten af Jørgen Vestermann (Stadagergård) fra 1551. Da kirken blev bygget, var den omringet af landsbyen Stadager, som efterhånden forsvandt og efterlod den enlig på marken. I forhold til kirkens størrelse er tårnet mægtig stort og er blevet brugt som sømærke på Guldborgsunds farvande.

Kirkens hjemmeside

Kirken, der ligger helt frit, består af romansk kor og skib, gotisk tårn i vest med trappehus i nord, samt våbenhus i syd. Alt af munkesten. Kor og skib har en høj, profileret sokkel. Syddøren er omdannet, norddøren tilmuret. I korets østgavl et rundbuet, smiget vindue med rundstav fra sålbænk til sokkel, i dets sydmur et og i skibet fire tilmurede, oprindelige vinduer. I gotisk tid blev korbuen gjort spids, koret fik et krydshvælv og skibet to seksdelte hvælv. Kirken blev hovedrestaureret i 1844 og fik da spidsbuede støbejernsvinduer. Udvendigt er den gulkalket med tegltag.

J. P. Trap/Danmarks Kirker

 

Tilbage til Lolland-Falster Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne