Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Nørre Kirkeby Kirke

Nørre Kirkeby Kirke

Nørre Alslev-Nørre Kirkeby Pastorat – Falster Provsti – Lolland-Falsters Stift – Falsters Nørre Herred – Maribo Amt

Nørre Kirkeby Kirke er opført ca. 1150. Kirken var i middelalderen formodentlig herredskirke i Falster Nørre Herred.
Den rundbuede norddør står tilmuret, syddøren er bevaret i brug men stærkt omdannet, i apsiden ses et rundbuevindue med bred smig. På et tidspunkt er skibet blevet forlænget mod vest. Våbenhuset er fra nyere tid.
Den tårnløse Nørre Kirkeby Kirke er opført i sidste halvdel af 1100-tallet af kløvet kampesten og afsluttet foroven med kridtsten. Den hører således til de ældste kirker i landsdelen. Ved en restaurering har man fundet kalkmalerier udført omkring år 1200, disse er dog overkalket igen. Kirken har 2 indgange, en for kvinder og en for mænd.

Kirkens hjemmeside

Kirken er en romansk bygning med kløvet kamp i murens nederste og kridskvadre i dens øverste halvdel, bestående af apsis, kor og skib. Syddøren er ændret, den rundbuede norddør tilmuret. Et tilmuret vindue ses i apsis, et andet spores i skibet sydmur. Apsis har halvkuppelhvælv af kridt; den runde korbue er høj og smal med profilerede kragbånd af kridt. I gotisk tid blev skibets østgavl forhøjet med munkested, koret fik krydshvælv og på hjørnerne af skibets vestgavl rejstes to svære munkestenspiller; senere blev gavlen nedbrudt og genopført ca. 1 meter vestligere af kridt og munkesten; skævt på gavlen står et samtidigt trappehus. Kirken har haft en tagrytter ved vestgavlen, og et moderne våbenhus i syd har afløst et ældre. Bygningen er kalket lyserød og har tegltag.

J. P. Trap/Danmarks Kirker

 

Tilbage til Lolland-Falster Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne