Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Vejleby Kirke

Vejleby Kirke

Hunseby Pastorat – Maribo Domprovsti – Lolland-Falsters Stift – Musse Herred – Maribo Amt

Vejleby Kirke ligger på en bakke, altså efter sydlollandsk målestok! Det er således en fin fjordudsigt fra middelalderkirken, om end Rødby fjord har været tørlagt siden 1927. Kirken er hvidkalket og indbydende. En hyggelig landsbykirke, selv om landsbyen er forsvundet, så kirken ligger for sig selv og kigger ud over de flade marker. Går man indenfor, møder man et lille kirkerum med en døbefont i træ og et alterbillede i Rembrandt-stil. Særligt springer det nyeste inventar i øjnene, en korsmosaisk af den lokale kunstner Ingemann Andersen. Kaj Munk boede i sin barndom tæt på kirken, om end i nabosognet, og han fortalte senere, hvordan han som dreng vovede sig op på prædikestolen og legede præst. Senere blev det alvor for Kaj Munk, men det er altså Vejleby Kirke, som dannede ramme om prædikestolsdebutten.

Kirkens hjemmeside

Kirken, der antagelig har været indviet til Sankt Andreas, består af romansk kor og skib, gotisk vesttårn og på sydsiden et gravkapel for Knuthenborg, opført 1880, på nordsiden et materielhus med opgang til herskabsstol, opført 1883. Begge de sidste bygninger har afløst ældre våbenhuse. Den romanske kirke er ualmindelig stor og regelmæssig bygget af velformede granitkvadre, men uden sokkel og gesims. Koret har haft en præstedøri sydsiden og i hver langside to vindue, hvoraf de østligste er bevaret. Skibets sydportal er tilmuret 1851, og den interessante ydre omfatninger, efter først at have stået som kirkegårdsport, nu er anbragt ved vestdøren i tårnet. På portaalens granitfalse står en latinsk indskrift og ikke er tydet. Nordportalen er ganske enkel. Nordsiden af skibet har spor af tre romanske vinduer. Ved skibets sydøst hjørne er et skægget, velformet reliefhoved og derunder nær jorden en roset af koncentriskeringe kaldet 2Kong Hunses" hoved og navle. I den runde korbue ligger kragsten med usædvanlig fint huggede tovsnoninger. Koret vinduer er ændret flere gange, første gang allerede, inden indbygning af de to gotiske krydshvælv. Tårnet er opført af røde munkesten i munkeforbandt og har granitkvadre højt op i murværket. Tårnrummet har ottedelt hvælv.

J. P. Trap/Danmarks Kirker

 
Tilbage til Lolland-Falster Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne