Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Nebbelunde Kirke

Nebbelunde Kirke

Nebbelunde-Sædinge Pastorat – Maribo Domprovsti – Lolland-Falsters Stift – Fuglse Herred – Maribo Amt

Nebbelunde Kirke ligger på en bakke i den sydlige del af landsbyen med samme navn, nær bredden af den nu udtørrede Rødby Fjord.
Kirken er formentlig opført i 12 - 1300 tallet, den består af romansk kor og skib og et gotisk våbenhus, alt bygget i munkesten. Hvælvene i gotisk stil er ikke kirkens oprindelige loft, da romanske kirker oprindeligt blev bygget med fladt træloft.
Kirken har aldrig haft noget tårn, men i vestgavlen kan man se, at der i murværket er sat af til et aldrig opført tårn. Kirkens klokker hænger derfor i en tagrytter opsat i 1828, før den tid hang klokkerne i en klokkestabel der stod på kirkegården.
Kirkens indre har tidligere været dækket af kalkmalerier, som nu for størsteparten er overkalkede.
Alterbordet er middelalderligt, muret af munkesten med et alterbordspanel fra omkring 1625, altertavlen er senrenæssance fra samme tid som alterbordspanelet. I de fire felter findes samtidige malerier, i storstykkets midterfelt, nadveren og til siderne Kristus på korset og opstandelsen. Topstykket indeholder en dommedagsscene.
Døbefonten er udført i granit i romansk stil, dåbsfadet, der er et sydtysk arbejde fra omkring 1775, har i bunden en opdrevet bebudelsesscene. Knæfaldet, prædikestolen og stolestaderne stammer fra en større restaurering af kirken i 1859.
Kirken har gennem tiderne haft skiftende ejere, men fra 1760 hørte kirken under Højbygård, og med gården indlemmedes kirken i 1803 i et nyoprettet stamhus, fra 1819 baroniet Sønderkarle, hvorunder den forblev indtil den overgik til selveje den 1. januar 1925.

Kirkens hjemmeside

Kirken er en lille munkestensbygning bestående af kor og skib fra romansk tid, gotisk våbenhus og over skibets vestgavl en tagrytter af træ fre 1828. Kirken står med blankmur, hvori mange åbne bomhuller. De romanske dele har profileret sokkel, hjørnelisener og gesimsfriser med tandsnit og savskifter. Kibets rundbuede syddør i lille portalfremspring er udvider, nordportalen er helt udslette, men har vistnok haft fremspring. De oprindelige vinduer, i alt syv, er tilmurede, til dels i middelalderen, de nuværende skyldes en hovedresturering i 1859. På skibets vestgavl står en fortanding til et aldrig opført tårn. Indtil 1828 stod et klokketårn af træ på kirkegården. I gotisk tid er der i koret indbygget en, i skibet to, krydshvælvinger. En klokke fra 1603 bærer den mecklenborgske statsråd Heinricch Husanus' navn, og angives støbt til en af ham opført kirke. Den anden klokke er fra 1831.

J. P. Trap/Danmarks Kirker

 

Tilbage til Lolland-Falster Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne