Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Tågerup Kirke

Tågerup Kirke

Errindlev-Olstrup-Tågerup Pastorat – Maribo Domprovsti – Lolland-Falsters Stift – Fuglse Herred – Maribo Amt

Tågerup er den mest sprælske kirke på Lolland, både indvendig og udvendigt, siger Broby Johansen om denne kirke fra ca 1220. Den er rigt udstyret med kalkmalerier. Mest kendt er malerierne i den østlige ende af skibet af Brarupværkstedet ca 1450.
I koret et noget ældre maleri og en pieta' - Maria med den døde Jesus - på korets østvæg.
I det udvendige murværk ser man, hvordan der er kælet for detailjerne, og ved våbenhuset står en af Danmarks store runesten med teksten " Øjstens sønner rejste denne sten efter deres broder Spærle, skipper hos Esbem Næb".

Kirkens hjemmeside

Kirken, viet til Vor Frue, består af kor og skib fra romansk tid, gotisk tårn mod vest og i syd et i ny tid ombygget våbenhus, alt af røde munkesten i munkeforbandt. Koret, som er opført først, har dobbelt skråkantsokkel og hjørnelisener, skibets sokkel er ny. Under gesimserne løber pyntelige enkelte eller krydsende buefriser (på skibets sydside restureret som spærstikfrise). Koret har i syd en falset, rundbuet præstedør i fremspring. Af skibets tilsvarende døre er den nordlige tilmuret og stærkt restaureret. Et romansk vindue i korgavlen er genåbnet i nyere tid, men tre oprindelige vinduer i skibet er tilmurede. Det sengotiske tårn er af samme bredde som kirken og afsluttes med pyramidetag; i syd et trappehus med muret vindeltrappe. Udvendigt står kirken med blank mur. Indvendigt er i gotisk tid indbygget en seksdelt hvæving i koret og to krydshvælv i skibet; tårnrummets hvælving er samtidig med murene. Kirken er gennemgribende istand sat af Hans J. Holm i 1891-93.

J. P. Trap/Danmarks Kirker

 

Tilbage til Lolland-Falster Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne